Geschreven door Daniëlle Beentjes – i-ee. Advocatenkantoor Uitgeest
Artikel gepubliceerd op 26 september 2013 in Artikel geplaatst in photonmagazine/blog Het Recht NL
 

Grensoverschrijdende inbreuk

Wat te doen als de foto’s waarmee u uw brood verdient, verschijnen op buitenlandse websites? Uiteraard zonder dat een licentievergoeding is betaald of uw naam ook maar wordt vermeld. Het lijkt onbegonnen om hier iets tegen te doen, immers de kosten die gemaakt moeten worden om een buitenlandse inbreukpleger aan te spreken zijn vaak groter dan de schadevergoeding die u kunt vorderen. Tenzij u bekend bent met het buitenlandse rechtssysteem en goede contacten hebt, maar dit is voor veel fotografen niet het geval. Een buitenlandse inbreukpleger zal hierdoor minder snel aangesproken worden en het maken van inbreuken zal voor een buitenlandse website een manier zijn van makkelijk voorzien in ‘gratis’ content.

Het zou makkelijk zijn als deze buitenlandse inbreukplegers in Nederland voor de rechter kunnen worden gedaagd. Binnen de Europese Unie is dit mogelijk wanneer u kunt aantonen dat de schade door de inbreuk (ook) is geleden in Nederland.[1] Dat inbreuk is gepleegd op een Nederlands recht onder de Nederlandse auteurswet is hiervoor niet voldoende. Een website zal zich moeten ‘richten’ op Nederland. Het richten op een lidstaat behelst meer dan het simpelweg toegankelijk zijn van een website.

Er bestaat in Nederland verschillende jurisprudentie over wat dit richten precies inhoudt. Indicaties kunnen zijn dat een website een .nl adres heeft en dat de website in het Nederlands is. Maar ook dat je vanuit Nederland een bestelling kan doen (Ideal of Paypal) en of er ook specifiek bezorgd kan worden in Nederland.

Het Europese Hof zal zich binnenkort ook buigen over de vraag wanneer een fotograaf, geconfronteerd met een buitenlandse (Europese) inbreuk, kan procederen in eigen land. Een Oostenrijkse fotograaf heeft in deze kwestie een Duits bedrijf voor de Oostenrijkse rechtbank gedaagd. Behalve dat deze zaak specifiek over het probleem van fotografen gaat, is deze kwestie ook interessant wat betreft het belang van de taal van een website. Wordt hiermee een bepaalde gerichtheid aangenomen als de website in het Duits (of Nederlands), of is er meer voor nodig? Met name voor Belgische inbreuken op de foto’s van Nederlandse fotografen zeer interessant. Wij volgen de zaak en zullen u op de hoogte houden.

[1] Op grond van artikel 5 lid 3 van de EEX-verordening (Verordening 44/2001) geldt dat bij een auteursrechtinbreuk zowel op het grondgebied van de lidstaat waar de inbreuk is gepleegd als de lidstaat waard de schade is ingetreden kan worden geprocedeerd.